Таксиджия отива на съд заради смърт при взрив на газова уредба

0
такси

Таксиметров шофьор от Добрич отива на съд заради смърт на жена, загинала при взрив на газовата уредба на колата, съобщават от прокуратурата. Инцидентът е станал на 14 септември 2019 г. на бензиностанция в града. Уредбата се взривила при зареждане с метан. При експлозията пострадали две жени. По-късно една от тях починала.

Разследването установило, че през август същата година таксиметровият шофьор сам монтирал бутилка за газ пропан-бутан на колата си.

„Устройството било изработено от самия него със заварени дефектни съединения, несъвместимо за работното налягане на метановия въглеводород от 220 bar, а монтажът бил извършен от обвиняемия пред гаража на дома му с липсваща идентификация, изпитания и сертификация. Целта на смяната на резервоарите от метан на пропан – бутан била подобряване работа на двигателя на автомобила и икономичност“, пишат от прокуратурата.

Във фаталния ден колата била шофирана от жена. Тя отишла да зареди гориво, но спряла на колонката за метан.

„Тъй като зареждащото устройство за метан не било отстранено, служителят на обекта започнал зареждане на резервоара. Пълненето с компресиран метан (220 bar) при налягане, несъвместимо със заварената конструкция на поставения резервоар, довело до достигане на напрежения, надвишаващи якостта на разрушаване на заварените съединения. В резултат на това последвал взрив“, пише в съобщението.

Предстои делото срещу 42-годишния шофьор да се гледа в окръжния съд в Добрич.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили