Телеком привлича абонати с обещание за безплатни спортни канали, после иска заплащане

0
37
безплатни спортни канали

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е забранила нелоялна практика на телеком, който е привличал абонатите си с едногодишни договори при промоционални условия с включени безплатни спортни канали, а впоследствие едностранно е променил условията и е изисквал заплащане, за да продължи да ги предоставя.

Това съобщи председателят Димитър Маргаритов, потърсен за коментар по повод продължаващия строг надзор на пазара на телекомуникационните продукти, след отчетения спад на постъпващите в институцията жалби срещу търговци в тази сфера. Предстои връчването на заповедта на търговеца. Шефът на КЗК не съобщи името на некоректния телеком.

„Когато търговецът не е в състояние да изпълни поетите от него ангажименти към потребителите за уговорения период, дори промяната във взаимоотношенията с трети страни не би могло да бъде извинително обстоятелство. Потребителят има право на това, за което е подписал своя договор, пък ако ще и да е за сметка на търговеца”, категоричен е председателят на КЗП.

Маргаритов припомни, че в резултат от намесата на Комисията в последните години са постигнати доста облекчения за потребителите на телекомуникационни услуги. Сред тях са, че при прекратяване на срочен договор се дължат до три месечни такси, заявлението за отказ може да се подаде във всеки офис на телекома, на удобна за клиента дата и в свободна форма.