Телекомите вдигат цените

0

Телекомите започнаха да вдигат цените. Мобилният оператор „Виваком“ вече уведоми клиентите си, че от февруари повишава цените на месечните абонаменти.

„Цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 2 лева с ДДС за всяка основна и допълнителна услуга+, пише в съобщението. Като причина за повишението се посочва ръстът на инфлацията през 2022 г. Телекомът цитира данни на НСИ за единадесетте месеца януари-ноември – 15.8%.

И абонатите на останалите два телекома – А1 и Yettel, вероятно скоро ще бъдат уведомени за повишени цени. За това наскоро предупредиха от Асоциацията за защита на потребителите. И направиха сметка, че ако се приложи 15.8% инфлация месечният абонамент от 20 лв. ще поскъпне с около 3 лв., при 30 лв.- с около 5 лв., а при 40 лв. – с над 6 лв.

В общите условия на договорите с операторите е записано, че месечните абонаменти се индексират със средногодишния индекс на потребителските цени на НСИ за предходната година.

Миналата година индексирането на договорите предизвика скандал и намесата на Комисията за защита на потребителите, защото два от телекомите – А1 и „Теленор“ (сега Yettel), първоначално поискаха да отразят ръста на инфлацията за две поредни години. „Теленор“ и А1 обжалваха забраната да вдигнат цените с инфлацията от 2020 и 2021 г. пред съда, но в рамките на няколко дни магистратите отхвърлиха последователно възраженията на двете компании.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук