Терапия с коне помага на деца с увреждания

0
46
Благотворителна кампания за набиране на средства започва Клубът по конен спорт

Това съобщи Стоянка Йорданова, ръководител на проекта, който се финансира по Българско-швейцарската програма за сътрудничество.

В продължение на година петима треньори от Клуба по конен спорт и коневъдство в Русе са се обучавали по швейцарска програма и са придобили компетентности за извършване на асистирана с помощта на коне терапия. В обучителните сесии са се включили и пет деца с увреждания, ползващи социалните услуги на сдружението „Еквилибриум“.

„Хипотерапията подпомага емоционалното, психическото, социалното и интелектуалното развитие на човека по комплексен начин“, обясни президентът на Асоциацията по терапия с коне в град Берн, Швейцария, Луц Соци. По думите му това е нов вид услуга, която тепърва ще се развива и ще има все повече желаещи да я ползват. Общуването с коня подобрява физическото и психическото им състояние.

В швейцарска асоциация с над 15 г. история и опит членуват над 180 клубове, които практикуват терапия с помощта на коне. В страни като Швейцария, Германия, Австрия, САЩ и Канада тези методи се прилагат в социалната и медицинска рехабилитация.