Тестват европейското удостоверение за пътуване в ЕС

0

Системата за цифрово зелено удостоверение, което ЕС се готви да въведе от лятото, за да улесни пътуването в Европа ще бъде тествана в петък, съобщиха от ЕС.

В изпитването на системата за връзка с общия сървър ще се включат 18 страни, членки на Съюза и Исландия.

Изпитванията ще включват обмяна на кодове за удостоверение на автичността на сертификатите, възможност за свързване с общия европейски сървър, както и съвместимост на данните. Предвижда се системата да заработи преди началото на активния летен сезон. Цифровият зелен сертификат ще служи като доказателство в ЕС, че човек е бил ваксиниран срещу COVID-19, получил е отрицателен резултат от теста или се е възстановил от инфекцията и има антитела. Целта му е да улесни свободното движение в ЕС по време на пандемията COVID-19.

Удостоверението ще е безплатно и ще се признава във всички държави членки, както и в още няколко европейски държави. Всеки сертификат е подписан по електронен път и ще се проверява чрез публичен ключ за подпис.

Всяка отделна държава трябва да направи приложение или портал за издаване на удостоверенията, апликация за съхранение на смартфон, с алтернативна версия на хартия, и решение за сканиране за проверка. За да съкрати времето за направата им Еврокомисията предложи на правителствата референтни приложения с отворен код и за трите приложения. Те се произвеждат от SAP и T-Systems.

 

 

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили