Тежка метеорологична обстановка и поледици в следващите дни

0
1093
Тежка метеорологична обстановка и поледици

Тежка метеорологична обстановка и поледици в следващите дни прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Предупрежденията за опасно време обхващат цялата страна. Оранжев код за опасно време, обилни валежи от дъжд, а на места и от сняг, е обявен за 5 области на страната. За почти цяла Североизточна България е в сила жълт код. В областите Русе, Разград, Силистра, Плевен Велико Търново с понижението на температурите, дъждът ще преминава в сняг и ще има условия за поледици.

В Северозападна и Централна Северна България ще превалява сняг, а на изток – дъжд. Температурите ще са в интервала от 0 до над 10 градуса. По-студено ще е в Северозападна България и почти пролетно – в Източна.

На югозапад валежите ще гонят значителни количества до 50 литра на квадратен метър. В Северна България температурите през деня ще се понижават, с което дъждът ще преминава в сняг. Има опасност за поледици. В Северозападна България и Предбалкана очакванията са за  снеговалеж с възможна снежна покривка от около 10-15 см.

От събота валежите постепенно ще отслабват. Най-късно ще спре да вали в южните райони на страната. Температурите леко ще се понижат и през почивните дни средните дневни стойности за страната ще са около 5-6 градуса.