„Тиха нощ, свята нощ…“ звучи вече 199 години!

0
60
„Тиха нощ, свята нощ…“

„Тиха нощ, свята нощ…“ Едва ли е възможно човек да си представи Коледа без нея. Тя е навсякъде по радиото, по телевизионните канали, в универсалните магазини, в домовете на хората, пред коледната елха. Тя звучи навсякъде вече 199 години! И мнозина са сигурни, че това е народна песен. Макар че това съвсем не е така. За създаването на тази толкова обичана коледна песен се разказват какви ли не истории, смешни и необичайни.

Най-разпространената е, че ден преди Коледа на 1818 г. пастор Йозеф Мор от отстоящото на около 20 км от Залцбург градче Оберндорф с ужас открил, че мишките са прегризали меха на органа и по този начин Рождественската меса не може да има съпровод. Тогава му хрумнала спасителна идея – вместо с меса, службата да мине само с тържествена песен. Нахвърлил няколко стиха и се понесъл към съседното градче Арнсдорф, където живеел учителят и органистът Франц Грубер. След доста дълги уговорки музикантът се съгласил да помогне на приятеля си и написал към стиховете мелодия, която трябвало да се изпълни от двама солисти и хор в съпровод на китара. По-късно красивата мелодия била аранжирана за орган, а впоследствие и за различни видове оркестър.

Днес песента е най-популярната коледна песен на всички континенти. Претърпяла е над 300 преводи, издадена е в над 180 версии на 121 езика. Няма знаменит певец, който да не я е изпълнил поне веднъж. Написана от непознат музикант и скромен викарий, божественото й послание пресича граници и докосва човешките сърца навсякъде по света. Ако сте любопитни да узнаете, как звучи „Тиха нощ, свята нощ“ на чешки или китайски език, можете да посетите официалния сайт на песента.