Емигранти в Чикаго връчиха награди на творци във Велико Търново

0
56
в Чикаго

Петима писатели и поети, участвали в първия литературен конкурс на Салон за българска култура и духовност в Чикаго, получиха наградите си във Велико Търново. Връчи ги Николай Стефанов, зам.-председател на емигрантската организация.

„Целта на салона е да промотираме независими писатели, които не са свързани с издателства, нямат достъп до медии, да изкараме „скритото“ творчество на България и творци от целия свят, които пишат на български език. Имахме над 500 творби, изпратени от повече от 15 държави; Австралия, Нова Зеландия, Австрия, включително имахме писатели от различни етноси, каза Стефанов.

В края на миналия месец награждаване се е провело в българския културен център „Магура“ в Чикаго. Второто бе в старата столица, която според организаторите се очертава като съвременния културен център на България.

В международния конкурс са присъдени 10 награди – 4 специални и първо, второ, трето място за разказ и поетична творба. 72-годишният журналист Денчо Владимиров получи първа награда „Изящното перо“ за сатиричния си разказ „Как ме откри Америка“. Сред останалите отличени са писателите Владимир Шумелов, Ружа Велчева, поетесата Павлина Стаменова. Следващата цел на културната организация в Чикаго е да отпечата всички творби от конкурса в специален сборник, каза Николай Стефанов.