Въвеждат доброволна военна служба, „Спартан“-ите се приземяват след Нова година?

0
44
„Спартан“

След Нова година няма да лети нито един самолет „Спартан“, каза в отговор на журналистически въпрос вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

По думите му, причината е липса на средства за поддръжката им.

За да летят самолетите „Спартан“ са необходими над 17 млн. евро, уточни военният министър. В момента от три налични „Спартан“-а лети само един.

В началото на идната година се надявам да бъде готов, а след това и приет Законът за доброволната военна служба. Това е записано и в програмата за управление, каза още военният министър. По думите му така младежите и девойките, които са навършили 18-годишна възраст и имат желание доброволно да служат, ще могат да го направят. Те ще натрупат военни знания и умения, без това да означава, че ще станат професионални войници. Все още обаче не е уточнен периода на службата -, шест, девет месеца или по-дълго. Според Каракачанов, приемането на закона би решило няколко въпроса, сред които военната подготовка на младото поколение и проблемът с недокомплекта във въоръжените сили, който е 5500 души.

„Моята амбиция е през следващата учебна година – от септември 2018 г., да има военно обучение в училищата. Надявам се, че по това време ще можем да въведем в действие и закона за доброволната военна служба“, каза Каракачанов.

В Русе вицепремиерът се срещна с областния управител Галин Григоров. Каракачанов обясни, че в крайдунавския град има идея за създаване на Алея на славата, което ще бъде обсъдено с Григоров.

В кабинета на областния управител той проведе среща и с кмета на града г-н Пламен Стоилов. На състоялата се среща бяха дискутирани редица въпроси, касаещи военното формирование и региона, сред които беше и стопанисването на военните имоти. В тази връзка беше посетен на място Военния клуб и бяха обсъдени възможности за бъдещо сътрудничество и инвестиции относно извършване на наложителни ремонти какъвто е случаят с оградата на Клуба.