Ток тече и от стълб на метри от фаталната шахта, където загина момче

0
Снимка: Нова телевизия

Ток тече и по необезопасени проводници по стълб в близост до фаталната шахта на столичния булевард „Гешов“, където в неделя загина 16-годишно момче. То бе ударено от електричество след като стъпи върху капака на шахта. Причината за инцидента е необезопасен проводник, захранващ павилион в двора на близката болница „Св. Иван Рилски“.

Във вторник Нова телевизия направи експеримент с измервателен уред на близкия до шахтата стълб, откъдето излизат захранващи кабели. Оказа се, че и по тях тече ток, а единствената защита е тънката изолация на проводника, която лесно се компрометира след продължително стоене на слънце и вятър. Кабелите са вкарани в гофрирани тръби, но само на височина от около 50-60 см., т.е. до тях има достъп непрекъснато.

Проверяват болница, след като момче умря от токов удар от шахта

До момента всички институции отричат отговорност за кабела, заради който загина момчето. Болницата казва, че няма нищо общо с него, ЧЕЗ твърдят, че проводникът не е техен, общината също отрича вина. Междувременно родителите на загиналото момче заявиха, че се прави опит фактите да се изкривят и да се каже, че трагедията е станала, защото момчето е било с мокри обувки. Тази абсурдна версия бе тиражирана в понеделник. Няма обяснение как човек би могъл да запази обувките си сухи, ако се разхожда по заснежени и мокри улици през февруари.

Прокуратурата образува дело. То обаче е в начален етап и никакви отговори не могат да бъдат дадени все още.

От столичната община пък обявиха, че за поставянето на павилионите в двора на болницата има сключен договор с лечебното заведение още през 2016 г. Документи за поставяне и въвеждане в експлоатация обаче не са установени. През 2018 г. е направен опит за премахването им. Процедурата е върната в районната админситрация заради пропуски и така и не е завършена.