Топлофикациите искат по-голямо увеличение

0

Почти всички топлофикационни дружества не са съгласни с предвиденото от Комисията за енергийно и водно регулиране увеличение на топлинната енергия средно с 39,26 процента за цялата страна от 1 юли.

Това стана ясно по време на откритото заседание, което се проведе днес в КЕВР. Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021-април 2022 г., Мотивите им са, че топлофикацията са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн. лв. Предлаганата от регулатора промяна е значително по-ниска от исканията на дружествата за увеличение средно със 123,58 процента.

След извършения регулаторен преглед и прилагане на ценообразуващия модел, за всяко от дружествата КЕВР изчисли годишна индивидуална прогнозна цена на топлинната енергия за регулаторния период от 1 юли 2022 – 30 юни 2023 г.

За да няма „шок“ на цените за битовите потребители, намери резерви в системата и по-скоро чрез Фонда за енергийна сигурност да компенсира това увеличение и да го сведе до 39 процента, посочи Тодоров. По думите му управителите на топлофикационните дружества са изразили загриженост, но в същото време са приели разчетите, които КЕВР е направила.

Регулаторната комисия ще вземе предвид всички предложения на топлофикационните дружества, каза Тодоров но допълни, че не е чул по-добър метод на ценообразуване.

Общественото обсъждане ще бъде на 7 юни. Окончателните цени за новия ценови период ще бъдат приети на закрито заседание на КЕВР на 1 юли.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук