Топлото време си отива, идва „нормалната“ зима

0
32
променливо време – слънчево в началото

Топлото време си отива, идва сериозно януарско застудяване. Това показва прогнозата на синоптиците от НИМХ при БАН.

Днес над по-голямата част от страната ще вали дъжд, но със застудяването в Северна България и високите полета в Западна дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще е слаб до умерен от североизток. Температурите ще са почти без дневен ход – в по-голямата част от страната между 1° и 6°.

В събота вятърът от североизток ще се усили, ще е умерен, в Източна България до силен. Температурите ще се понижат още. В по-голямата част от страната ще превалява сняг, в Горнотракийската низина и по Черноморието – все още дъжд. В неделя в по-голямата част от страната валежите ще спрат. Слаб сняг ще превалява на места в Западна България и в крайните източни райони. Ще бъде студено и ветровито. В понеделник вятърът ще отслабне, но минималните температури ще се понижат още. Облачността ще е предимно значителна, с временни разкъсвания. В Западна България все още на места ще превалява слаб сняг.

Следващата седмица времето ще е динамично. След сряда е възможно да имаме доста сериозни зимни обстановки. Ще се образуват няколко средиземноморски циклона, които ще доведат до валежи от сняг.