Трафикантът на близо 100 кг. хероин остава зад решетките

0
469
Александър Ю

Задържаният за опит да пренесе незаконно през границата близо 100 кг. хероин Александър  Ю. остава за постоянно в ареста.

Това реши днес Русенският окръжен съд, уважавайки искането на Окръжната прокуратура в града. Според магистратите, съществуват реални опасения Александър да се укрие, или да извърши друго престъпление. По данни на прокуратурата преди няколко години той е бил задържан за подобно престъпление в Република Турция.

Както ТВН вече съобщи, 56-годишния Александър Ю. беше задържан на 17 ноември на ГКПП „Дунав мост“ край Русе при опит да пренесе нелегално с камиона си 93,6 кг хероин. Наркотикът бе открит в тайник в пода на превозното средство.

По първоначална оценка хероинът е на стойност малко повече от 3,7 млн. лева. Това е и най-голямото количество от този вид наркотик, откривано на „Дунав мост“ през последните пет години. Александър, който е от хасковско село, е обвинен за опит за контрабанда на високорисково наркотично вещество в особено големи размери. Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 до 20 години затвор и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

На днешното заседание прокурорът по делото Андрей Ангелов заяви, че обвиняемият има и друга криминална проява – в края на декември 2013 г. на граничния пункт „Капъ куле“ турските гранични служби открили в него 5,360 кг. кокаин, разпределен в прикрепени за тялото му пет пакета. По неофициална информация в Турция той е бил осъден на затвор и е изтърпял наказанието си.

Александър Ю. е семеен и има полувисше образование. Досега не е осъждан в България. Наскоро купил лекотоварния камион от Русе и с него извършвал транспортна дейност.

Откритата на ГКПП „Дунав мост“ пратка е пътувала за Западна Европа, като най-вероятно става дума за международен канал за трафик на наркотици.

Определението може да се обжалва в тридневен срок пред Великотърновския апелативен съд.