ОБНОВЕНА/ Трансакция за оръжейна сделка между офшорни фирми преминала през ББР

0
133

Трансакция за 31 милион долара за оръжейна сделка между офшорни фирми е преминала през държавната Българска банка за развитие, съобщи сайтът „Биволъ“, който се позовава на разкритията от Досиетата FinCen. Чрез тях Международният журналистически консорциум оповести как 2 трилиона долара „мръсни пари“ са преминали през пет големи американски банки.

Българка с русенски корен сред замесените в аферата със съмнителни транзакции за трилиони долари

Името на Българската банка за развитие изплува в двата оповестени от журналистическия консорциум списъка, като разследването на „Биволъ“ свързва плащането с две офшорни фирми – едната на собственик, свързван с трафик на оръжия за „Ислямска държава“, другата на български оръжеен търговец, който е партньор на Боян Петракиев – Барона. Преводът е извършен на 1 ноември 2016 година, твърдят разследващите журналисти.

Оказва е, че на 1 ноември 2016 г. офшорна фирма със сметка в банка „Пиреос“, която по-късно се сля с Пощенска банка, е превела въпросната сума на друга офшорна фирма, която пък е отворила сметка в ББР. Фирмата със сметка в „Пиреос“ се казва Heptagon Global Trading и е регистрирана в Дубай. Тя изпраща 31 милиона долара по сметка на сейшелската фирма Osiris Global Trade, която е в Българска банка за развитие.

Тъй като преводът е в долари, той е минал през кореспондентската банка The Bank of New York Mellon. Тя е докладвала за съмнителния превод на FinCen месец и половина по-късно в началото на 2017 г., пише „Биволъ“.

Краен собственик на дубайската офшорка е оръжейният търговец Хелмут Г. Мартенс, който е син на известен германски есесовец, вербуван след войната от ЦРУ. Мартенс започва бизнеса си още в далечната 1987 г., като основава компанията United International Supplies, която продава оръжие основно в Източна Европа. Доклад на изследователската група Conflict Armament Research от 2017 г. (финансиран от ЕС)идентифицира румънски гранатомети, закупени от тази фирма през 2003 г. и впоследствие използвани от „Ислямска държава“.

В официална позиция за Българското национално радио от банката за развитие съобщиха, че са спазени всички законови процедури за докладване на трансакции, както и изискванията, записани в Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Що се отнася до другата компания – получател на парите, то става ясно, че Osiris Global Trade е със сметка в Българска банка за развитие и е собственост на Александър Любомиров Димитров. Същият Александър Димитров е собственик и на фирмата „Алгънс“, която има лиценз за търговия с оръжие.

Специалитетът на „Алгънс“ е да изкупува залежали партиди оръжия и муниции съветски модел и да ги пласира на международния пазар в Азия и Африка. Този бизнес процъфтява покрай програмата на Пентагона за въоръжаване на сирийските бунтовници.

Компанията му става популярна в средите, когато през 2015 г. една от гранатите, доставени от „Алгънс“, се взривява на полигона в Анево. Взривът убива американския инструктор Франсис Норвило от Тексас, баща на две деца.

Тръгвайки по следите на този инцидент, американският сайт Buzzfeed разкри, че „Алгънс“ е партньор на американската фирма Purple Shovel, получила щатски обществени поръчки за 26.7 милиона щатски долара за доставка на оръжия за Сирия.

Но също така разследването разкрива, че Димитров има връзка с Боян Петракиев-Барона, едно от знаковите лица на организираната престъпност у нас. Преди да се захване с оръжейния бизнес, Димитров е съдружник с Барона във фирмата „СИБ метал“, която изкупува скрап.

Петракиев пък е признал, че именно той е вкарал Димитров в бизнеса, пред американското издание Buzzfeed. Криминалното минало на Петракиев пък е потвърдено от Явор  Колев – бивш шеф в МВР.

Никой в замесените в схемата към момента не желае да говори пред медиите. Изключение прави единственото „Пощенска банка„, която в оригиналната дописка е посочена като банката, в която е сметката на Heptagon Global Trading. В официално съобщение до Клуб Z от заявяват, че „посочената от вас информация за офшорна фирма Heptagon Global Trading със сметка в Пощенска банка не отговоря на истината, въпросната фирма никога не е била клиент на Пощенска банка и никога не е имала сметка в нея.“

Припомняме, че Пощенска банка успешно финализира оперативното обединение с „Банка Пиреос България“ чак през есента на 2019 г., а въпросният съмнителен превод е направен още през 2016 г.

Официално нито една институция не се е свързала с банката, за да поиска данни, допълват от ББР.

През 2016 година неин управител беше Стоян Мавродиев, а малко преди държавната банка да влезе като акционер в една от търговските банки у нас тази година, стана ясно, че по времето на Мавродиев тя е отпуснала кредит от 75 милиона лева на колекторска фирма.

Източник: БНР, clubz.bg