Социологически агенции: 5+2 партии и коалиции в следващия парламент

0

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори – пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера.

Това сочат данни от проучване на „Тренд“, направено по поръчка на БНТ и „24 часа“ за нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори.

Дистанцията между първите партии леко се увеличава в полза на ГЕРБ, които държат първото място с 28.9% от заявилите, че ще гласуват, показват още резултатите. БСП се ползва с подкрепата на 24.1% от гласуващите.

„Има такъв народ“ запазва третата си позиция с 12.9% от гласуващите, следвани плътно от ДПС с 11.1%.

Моментната картина сочи, че Демократична България е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6.2% от заявилите, че ще гласуват.

„Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение.

Под бариерата към момента остават новосформираната „Патриотична коалиция Воля-НФСБ“ (2.6%) и Възраждане (1.1%). Останалите партии и коалиции събират под 1% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

47% от анкетираните заявяват, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21%). 23% пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

Подобно разпределение показват и резултатите от изследване на „Маркет Линкс“.

24,6% биха подкрепили ГЕРБ/СДС, 18,9% – БСП, 13% биха гласували за „Има такъв народ“, 8,5% – за ДПС, 7,6% – за „Демократична България“, 3,9% биха подкрепили „Изправи се! Мутри, вън!“, а 2,7% – ВМРО.

Любопитен момент в изследването на „Маркет Линкс“ е общественото доверие в политическите лидери. Там води Слави Трифонов, който получава одобрение от 32%  и неодобрение 42% от респондентите, Мая Манолова съответно 25 и 55, и Бойко Борисов – 25% одобрение и 61 % неодобрение.