Тренд: БСП и ГЕРБ – поравно. Народът- не щем нова Конституция

0

Пет партии влизат в следващото Народно събрание. Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ има подкрепа от 23,8%, а БСП – 23,4%.

Това показва най- новото изследване на социологическа агенция „Тренд“ от начолото на септември, публикувано днес.

Резултатите от проучването  не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август. Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

Изследването регистрира практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на „Има такъв народ“ (15,9%). ДПС (10,4%) и „Демократична България“ (9,9%) остават на сходни нива.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и „Обединени патриоти“ запазват шансове за представителство в него.

Данните показват, че на немалка част от българските граждани темата за нова конституция по-скоро им е чужда.

На въпрос дали има, или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с „не знам / не мога да преценя“. 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

83% от анкетираните са подкрепили намаляването на броя на народните представители от 240 на 120.

 

Данните са от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“ в периода 29 август – 5 септември, в което са интервюирани по метода „лице в лице“ 1008 пълнолетни българи.

 

Снимка: Култура