Св. Иванов: Миризмата е толкова неприятна, че сама по себе си е тормоз

0
Концентрацията на фини прахови частици

Миризмата е толкова неприятна, че тя сама по себе си е тормоз, без значение дали е вредна или не.

Това каза зам.-областният управител Свилен Иванов във връзка със започналата днес проверка от експерти на РИОСВ в предприятието „Линамар“, за което се предполага, че е причина за неприятната миризма в града.

„През 2013-та година е издадено актуализираното комплексно разрешително на „Монтюпе“ ЕООД, след което при включване на мощностите започнаха проблемите в нашия град. От там нататък започна борбата за справяне с този проблем. През годините при отказа на фирмата да инвестира в нови технологии, които да пречистват тази миризма се стигна до промяна на собственост и съответно подписване на споразумение. Държавата беше абсолютно търпелива и изчака всички тези процеси докато се внедрят новите филтърни технологии, които би трябвало да решат проблема. За съжаление тази есен забелязваме, че отново се получават миризми. В тази връзка се проведе среща с управителя на „Линамар“. При срещата си с него му предложих какво трябва да се направи, за да се избегнат проблеми и хората в града да се успокоят – без значение дали това са вредни емисии или само миризми. Просто, те не трябва да излизат във въздуха на град Русе. Това че след тази среща две вечери имаше такива миризми ми дава право да мисля, че толерансът на държавата приключи към това предприятие, припомни зам.областният управител.

Според сега действащото законодателство, само ако може да се установи вреда от елементите в миризмата, тогава може да се ползва мобилна измервателна станция за анализ на качеството на въздуха в града. Затова, според Иванов, може би е време за решение на парламентарно ниво, което да доведе до промяна на закона и така да бъдат намалени съответните норми.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили