Три фирми кандидати да строят първата част от АМ „Русе – Велико Търново“

0

Три фирми са подали оферти за изработване на технически проекти и строителството на първите 75,6 км от автомагистралата „Русе – Велико Търново“, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Тръжната процедура е в две обособени позиции – в първата позиция е участъкът от Русе до Бяла, с дължината малко над 40 км., във втората позиция е обходът на Бяла, с дължина малко над 35 км.

Отсечката от Русе до Бяла ще започва на 3 км източно от Дунав мост при Русе при пътен възел с пътя Русе – Силистра и ще завършва непосредствено след пътния възел с пътя Русе – Велико Търново.

Три са отворените ценови оферти за позиция едно:

  • ДЗЗД „ХЕМУС-16320“, с участници: „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД – 876 525 100,64 лв.;
  • „ХВП – ЯБЛАНИЦА“ ДЗЗД, в което са: „Хидрострой” АД, „ВДХ” АД и „Пътстрой Бургас” ЕООД – 927 033 586,80 лв.;
  • ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“, с участници: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД – 985 106 768,65 лв.

Обходът на Бяла ще започва непосредствено след пътния възел с пътя Русе – Бяла и ще завършва след пътния възел с пътя Гара Бяла – Плевен. Три са отворените ценови оферти за позиция 2:

  • ДЗЗД „ХЕМУС-16320“, с участници: „Инфра Експерт“ АД, „Автомагистрали – Черно море“ АД, „Пътинженерингстрой-Т“ ЕАД и „Трансконсулт-22“ ЕООД – 762 914 306,01 лв.;
  • „ХВП – ЯБЛАНИЦА“ ДЗЗД, в което са: „Хидрострой” АД, „ВДХ” АД и „Пътстрой Бургас” ЕООД – 709 025 644,85 лв.;
  • ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“, с участници: „Европейски пътища“ АД, „Грома Холд“ ЕООД, „Водно строителство – Благоевград“ АД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Пътпроект 2000“ ООД – 660 425 563,84 лв.

Проектното трасе на автомагистралата е общо 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново. АПИ е предложила на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ проектът за изграждане на Автомагистрала „Русе – Велико Търново“ да бъде включен за финансиране от програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

Автомагистралата ще започва на 3 км източно от Дунав мост при Русе, при пътния възел с пътя Русе – Силистра, и ще достига до Дебелец, където трафикът се разделя на две в посока Прохода на Републиката и прохода „Шипка“. Обществената поръчка е обявена въз основа на изработен и одобрен идеен проект, според който проектният габарит на автомагистралното трасе е Г27, с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може хората от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

На цялото трасе се предвижда изграждането на редица големи съоръжения – 22 моста и виадукта, с обща дължина близо 15 км и 3 тунела по лявото платно и 2 по дясното в участъка Бяла – Велико Търново. Връзката на републиканските и част от общинските пътища ще се осъществява чрез 18 пътни възела. Достъпът до земеделските земи ще е чрез 12 селскостопански надлеза и 9 селскостопански подлеза. Ще се изградят и осем площадки за отдих, разположени двустранно на трасето. След изработване на техническите проекти ще бъде прецизирано местоположението, броя, вида и дължината на големите съоръжения.

 

Строителните работи ще започнат от участъците с най-интензивно движение, каквото е трасето Русе – Бяла. В момента първокласният път е един от най-натоварените и с висока концентрация на тежки пътни инциденти. С изграждането на магистралата броят на катастрофите по направлението ще намалее, тъй като движението ще бъде разделено в две отделни пътни платна, а транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, посочват от АПИ.

Изграждането на автомагистралата от Русе до Велико Търново е сред приоритетните обекти. С построяването й ще се подобри транспортното обслужване на международния и вътрешния трафик, ще се повиши безопасността на движението и транзитният трафик ще бъде изведен извън населените места. Магистралата ще бъде основната връзка, свързваща моста над река Дунав при Русе с Велико Търново, с пътя Коритна – Севлиево – Велико Търново – п.в. „Белокопитово“ на АМ „Хемус“, с пътя Гара Бяла – Плевен – Коритна – Ботевград и бъдещия участък от АМ „Хемус“ край Велико Търново.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук