Трифонов дарява партийната субсидия на загинали в борба с огъня и пожарникари

0
Снимка: БГНЕС

Партия „Има такъв народ“ ще дари партийната си субсидия от предшния парламент на семействата на двамата загинали при борба с пожара край санданското село Петрово лесничеи. Това обяви лидерът на формацията Слави Трифонов. Друга част от парите ще бъдат дадени за допълнителни премии на пожарникари, участвали в борбата с огнената стихия.

В сряда загинаха 34-годишният Антон Гръбчев и 48-годишният Валери Димитров, които се опитваха да потушат пожар край село Петрово. Техен колега бе откаран в болница с изгаряния.

Близо 200 пожара горят в цялата страна

Междувременно в четвъртък сутрин бе отчетено, че у нас има близо 200 активни пожара. Ден по-рано в пловдивското село Старосел 90-годишната Мария Нейчева опита да спаси къщата си от огъня сама, но не успя и бе изнесена от стихията на ръце от свой съселянин.

В четвъртък служебният премиер Стефан Янев отчете, че България има само един хеликоптер, който би могъл да помогне при гасенето. До десетина дни биха могли да бъдат пригодени още две машини.

Едновременно с това в Македония бяха изпратени пожарникари, за да помогнат, тъй като и там ситуацията е тежка.

„Чудесно е, че помагаме на Северна Македония и така е правилно, но до какво води това? У нас пожарникарите не достигат и с пожарите трябва да се справят горските служители“, написа Трифонов.

Той настоя България веднага да поиска помощ от ЕС за справяне със ситуацията.

Огнен ад в Старосел, пожарът обхвана и къщи в селото (видео и снимки)

„В тази ситуация българските пожарникари са истински герои. Герои са и всички доброволци и горски служители, които се борят със силата на огъня. Те са на терен, гасят пожарите и рискуват живота си. Ето защо, ние, от “Има такъв народ”, ще дарим половината от скромната си субсидия от предния парламент на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” за допълнителни премии на всички български пожарникари, доброволци и горски служители, участващи в потушаването на пожарите“, заяви той.

За пожарникарите ще бъдат дадени 68 хил. лв. При семействата на загиналите лесничеи ще отидат още толкова.

„Парите не могат да бъдат утеха за скръбта на техните семейства, но могат да бъдат нашето признание за саможертвата и геройството на Антон и Валери. Тези пари трябва да отидат за нещо добро, а това в момента е най-доброто“, написа шоуменът.