ИТН няма да подкрепи кабинет на БСП

0

ПП „Има такъв народ“ няма да подкрепи кабинет, предложен от БСП. Това заяви лидерът на партията Слави Трифонов в интервю за БНТ. Той смята, че следващият парламент трябва да прояви повече мъдрост и смиреност, за да може да има редовно правителство.

Все пак ИТН ще отидат на разговор, ако от БСП предложат.

„Възпитанието изисква да отидем на среща. Имаме големи различия, защото сме различни политически формации. БСП е партия от статуквото. Те не ни подкрепиха, когато имахме възможност да съставим правителство. Според мен това с подкрепата е като в любовта. И ти подкрепяш, и теб те подкрепят.“

Според Трифонов няма как да не се стигне до избори наесен, а за провеждането им смята,  че трябва да са 2 в 1 с президентските.

„Сега Корнелия Нинова няма ограничение кога да представи министър-председателя си. В зависимост от законовите порядки ще стане ясно дали изборите ще са 2 в 1. Иначе е много ходене на избори и харчене на пари, хората се изморяват така“, заяви той.

Според него актуалната политическа обстановка е отражение на избора, който са направили българските граждани и смята и за да има изход от омагьосания кръг политическите формации в следващото избрано правителство трябва да проявят смиреност, мъдрост и морал.

Според Трифонов у много от политиците тези качества отсъстват.

„Имаше ясни възгледи за това, които са важните неща, които стоят пред България по отношение на тези две партии – ДБ и ИБГНИ. Ние нямаме никакви разлики“, каза той за това как досега са водени преговори с останалите партии.

„Ние нямахме мнозинство и с най-големите споразумения бяхме малцинство. Не са 121 депутати. След това решихме, че е нормално да бъдем подкрепени. Трябваше да се свърши работа. Важно е политическите партии, в случая най-голямата да свърши работа. Бях готов, заедно с екипа, да свършим работа“, каза шоуменът.

Лидерът на ИТН лично се е срещал с Христо Иванов и Мая Манолова, за да иска подкрепата им, но по думите му и двамата са отказали категорично. Той разкритикува Иванов, че вината да се стигне до тук била негова.

„Водих разговор с Христо Иванов и Мая Манолова в моя офис. Тези разговори не бяха публични. Затруднен съм, защото съм почтен. Ние говорихме, попитах ги какво искат. Те бяха ясни, че няма да подкрепят правителство на ИТН. Попитах го къде съзира дългата ръка на ДПС?! Това не е вярно! Не е вярно! Не съм се виждал с никой от ДПС“, заяви Трифонов. Той допълни, че попитал Иванов къде вижда тази дълга, а съпредседателят на „Демократична България“ му отговорил, че така чувства нещата.

Поканените в първия кабинет на ИТН служебни министри Кирил Петков и Асен Василев сами поискали да останат на постовете си, каза още Трифонов. Според него инициативата дошла от Петков, който бил в офиса му за разговор. Първоначално Трифонов бил съгласен, защото икономическият министър действал добре и бил популярен сред хората. След това обаче поведението на Петков станало ултимативно, а Трифонов не търпял подобно нещо към себе си. В крайна сметка Петков, Василев и образователният министър Николай Денков отказаха да влязат в кабинета на ИТН. След това от партията започнаха атаки срещу тях.

„Самият аз съм ваксиниран“. Така Трифонов отговори на въпрос би ли призовал хората да се имунизират. Той допълни, че за него нямало спор по този въпрос.