Труп на диво прасе изплува в района на Дунавския парк

0
216
Труп на диво прасе

Труп на диво прасе изплува в района на Дунавския парк и вдигна на крак служителите на Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните в Силистра. Силистренска област е един от районите със случаи на африканска чума по дивите свине.

Заедно с Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението и силистренската фирма по чистотата „Синева“ те дезинфекцираха и обезопасиха района. Трупът на животното също бе дезинфекцирано и бе прибрано. То ще бъде загробено на подходяща дълбочина. Не се съобщава дали прасето има някакво заболяване. Неофициално бе обяснено, че анализи няма да се правят, тъй като трупът е в напреднало разложение.

Взети са мерки да се предотврати и ограничи заболяването при нужда. През последните няколко дни от Областната администрация в Силистра съобщиха, позовавайки се на заповед на Регионалната дирекция по горите в Русе, че е забранен и достъпът до землищата на силистренските села Попина и Ветрен, за да се ограничи разпространението на африканска чума по свинете. Забраната е за три месеца.