Цацаров е депозирал оставката си

0

Бившият главен прокурор Сотир Цацаров е депозирал оставката си като шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, съобщи Нова телевизия. По закон тя трябва да бъде гласувана от парламента, който избира председателя на комисията.

Цацаров каза, че ще се оттегли от поста си, считано от 1 март. Малко след това премиерът Кирил Петков обяви, че ДАНС е отнела допуска му до класифицирана информация. Веднага се появиха съмнения за теч на информация, тъй като изявлението на Цацаров бе направено преди това на Петков.

Бившият главен прокурор се оплака от политически реваншизъм и заяви, че зад отнемането на допуска му стои вътрешният министър Бойко Рашков, който си отмъщавал. Преди години Цацаров бе в основата на разбиването на Бюрото за контрол на СРС, ръководено тогава от Рашков. Сценарият бе сходен – бе отнет допускът до държавни тайни на един от заместниците му – Георги Гатев. След скандала Рашков не бе преизбран на поста си.

Допускът на Цацаров най-вероятно е отнет заради аферата „ЦУМ-гейт“. Става дума за негова среща с бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ. Тогава Цацаров бе все още главен прокурор, а Дончев твърдеше, че го заплашвал заради критичното отношение към прокуратурата на издавания от него в. „Сега“. Според Дончев тогава Цацаров му казал, че е следен със СРС-та. Предполага се, че издаването на тази секретна информация е причина за отнемане на допуска му до тайни.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили