ЦИК обявява утре мандатите, най-късно в събота – имената на депутатите

0

Най-късно утре, 6 октомври, Централната избирателна комисия трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите, съгласно Изборния кодекс.

Имената на народни представители, които ще влязат в 48-ото Народно събрание, ще станат ясни най-късно до 9 октомври.

Когато от ЦИК обявят разпределението на мандатите по партии и райони, всяка политическа формация трябва да излъчи необходимия брой кандидат-депутати.

Ако кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран.

Общият брой мандати за всяка партия и коалиция се определя въз основа на подадените за партията или коалицията действителни гласове в страната и извън страната по метода на Хеър-Ниимайер – методът за най-голям остатък. Право на участие при разпределяне на мандатите на национално ниво имат партиите и коалициите, получили не по-малко от четири на сто от действителните гласове в страната и извън страната.

Определянето на избраните кандидати от всяка кандидатска листа на партия или коалиция се извършва според броя на получените валидни преференции. Преференциите за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от седем на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Кандидатите се подреждат според броя на получените предпочитания, като се започне с кандидата, получил най-висок брой валидни преференции. Тези кандидати се изваждат от кандидатската листа на съответната партия или коалиция.

Многомандатните изборни райони са 31 – три в област София-град, два в област Пловдив. Останалите изборни райони съвпадат с границите на областите в страната.

Броят на мандатите се определя по метода за на най-големия остатък, а броят на мандатите в многомандатен изборен район не може да бъде по-малък от четири.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук