Цяла седмица студ, през уикенда – затопляне до 10-15 градуса

0
375
Времето ще бъде типично декемврийско

През цялата седмица времето ще бъде типично декемврийско – студено, на места с ниска облачност и мъгли, но за почивните дни ще се затопли и дневните температури на места ще достигнат 10-15 градуса.

Това показва прогнозата на метеоролозите от НИМХ към БАН.

Днес над по-голямата част от страната, ще бъде предимно ясно и тихо. В западната половина от Дунавската равнина и в котловините ще има ниска облачност или мъгла. Минималните температури ще бъдат между минус 9° и минус 4°, а максималните ще а между минус 3 и плюс 9 градуса.

Във вторник от запад облачността ще се увеличи, но валежи не се очакват. Едва привечер в северозападните райони ще превали слаб дъжд. В планините и планинските райони ще се задържи по-топло, отколкото на места в Дунавската равнина и в котловините, където ниската облачност и мъглата ще останат почти през целия ден, като през нощта срещу сряда там са възможни и поледици. Минималните температури ще са предимно между минус 7° и минус 2°, в крайните югозападни райони и по Черноморието – малко над нулата.

От сряда до петък времето ще бъде по-динамично. Вятърът временно ще е от северозапад, слаб, в Дунавската равнина до умерен. В сряда на места, главно в Западна и Централна България ще превали слаб дъжд, в планините – слаб сняг. Дневните температури вече навсякъде ще са положителни, в повечето места между 6° и 11°, малко по-ниски в четвъртък.

През почивните дни ще се усили южният вятър, особено в източната половина от страната и по северните склонове на планините; там дневните температури ще достигнат 10°-15°. По-късно през деня в събота и в неделя от запад на изток ще превали дъжд, в планините – сняг. В неделя от северозапад ще започне и понижение на температурите.