Учени: Маските нямат предполагаемата ефективност

0

Проучване върху използването на маски за намаляване на разпространението на коронавирус оценява, че ефектът е малък, и че не може да се изключи, че маските не защитават потребителя.

Това е изводът от изследването на екип от Университетската болница в Копенхаген, публикувано в авторитетното медицинско издание „Annals of Internal Medicine“.

От общо 6 024 възрастни, участвали в проучването, проведено през април и май, половината трябвало да носят хирургическа маска извън домовете си, а останалите не, но всички трябвало да следват препоръките за коронавирус, издадени по това време от датските власти

Никой от участниците не е имал симптоми на COVID-19 или е имал инфекция преди това, отбелязват от главната датска болница. Изследването е разработено по времето, когато датските власти не препоръчват използването на маски извън болниците и здравните центрове и когато някои институции, работни места, барове и ресторанти са затворени поради ограничения, наложени от правителството.

След едномесечно проследяване 1,8% от носещите маска се заразяват, в сравнение с 2,1% от онези, които не я носят. Това показва статистически незначима разлика между двете групи, се казва в изследването.

„Проучването не потвърждава очакваното намаляване на половината от риска от заразяване за носещия маската, но резултатите могат да показват по-умерена степен на защита, около 15 или 20%“, се посочва в изявлението на екипа.

Резултатите от изследването „не трябва да се използват за заключение, че препоръчването на всеки да носи маска в общността не би било ефективно за намаляване на инфекциите с SARS-CoV-2“, пишат още авторите на изследването.