Учени: Насекомите на планетата бързо изчезват

0
74
Учени: Насекомите на планетата бързо изчезват

Учени твърдят, че насекомите по цял свят изчезват опасно бързо. 40% от видовете са застрашени от изтребване до няколко десетилетия, защото губят хабитат заради земеделие, урбанизация, обезлесяване, биологически фактори като инвазивни видове и болести, съобщи BBC. Научно изследване показва, че пестицидите, замърсяването и промените в климата са основните причини цели видове насекоми да изчезват.

Всяка година общият брой на насекомите на Земята намалява със стряскащите 2.5% и напълно вероятно е тях да ги няма в края на този век.

Пеперудите и пчелите са сред най-застрашените, особено в развитите икономики. Мравки, мухи, бръмбари, щурци изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците и влечугите. Намаляването на насекомите ще има “катастрофално” въздействие върху екосистемите. Те са храна за птици, прилепи и малки бозайници. Опрашват около 75% от селскостопанските насаждения, обогатяват почвата, контролират вредителите.

Глобалното научно изследване се позовава на най-добрите налични данни и е публикувано в списание Biological Conservation. Обхваща подробните проучвания предимно в Европа и Северна Америка, но също така и някои теренни наблюдения в Австралия, Азия, Бразилия и Южна Африка. Напоследък се появиха публикации за срив на популациите от насекоми в Германия и Пуерто Рико. Констатирано е изчезване на 98% от наземните насекоми за 35 години и има сериозни признаци, че явлението е глобално.

„Докато не променим начините, по които произвеждаме храни, насекомите като цяло ще поемат по пътя на пълното изчезване в рамките на няколко десетилетия. Последиците ще са катастрофални, меко казано“, пишат авторите на статията.