Учени показаха света през очите на птиците

0
182
Учени показаха света през очите на птиците

Учени от университета в Лунд, Швеция, са успели да пресъздадат гледката на заобикалящата среда през погледа на птиците, съобщава сайтът на учебното заведение. За целта те са използвали специално проектирана камера.

Не е изненада, че начинът, по който пернатите виждат света, е различен от този на хората, но изследователите за първи път получават детайлна представа за тези разлики.

Човешкото цветно зрение е базирано върху три основни цвята: червен, зелен и син. Освен тези три цвята, птиците използват и четвърти – невидимия за човешкото око ултравиолетов. Благодарение на него птиците виждат всичко много по-различно.

“Това, което за хората изглежда като зелена каша, за птиците представлява ясно различими листа. Преди настоящото изследване това беше неизвестно”, пишат изследователите в сп. “Нейчър къмюникейшънс”.

За птиците горната част на листата изглежда много по-светла в ултравиолетовия цвят, а долната – значително по-тъмна. По този начин триизмерната структура на плътната шума става очевидна за птиците и улеснява движенията им и търсенето на храна.

Според екипа, провел изследването, всеки вид и дори всеки индивид живее в своя реалност, която не съвпада с тази на другите. “Хората смятат, че това, което виждат, е действителността. Всъщност това е човешката действителност. Други животни живеят в различни реалности. Сега можем да видим света през техните очи и да научим доста тайни. Действителността е в окото на зрителя”, казва Дан-Ерик Нилсон от изследователския екип.