Учени създадоха синтетична тъкан, имитираща живи клетки

0

Учени от Австралийския национален университет създадоха хидрогел, който имитира свойствата на живите клетки. Новият вид синтетична тъкан може да се използва за създаване на кожа, мускули и „кости“ на роботи.

Хидрогелът се отличава от други подобни материали със здравината си, способността си да се самовъзстановява и да променя формата си, а освен това притежава памет, която му позволява да възвърне предишната си форма при загряване или охлаждане. Той може да намери приложение в производството на устройства, които повдигат тежки предмети и повтарят действията си в зависимост от температурата, съобщи Сайънс алърт.

От материала са създадени тънки пластини, които реагират на топлинно въздействие и се огъват. Хидрогелът променя формата си за 10 секунди, докато на други подобни материали са нужни 10 и повече минути, за да го сторят. Толкова бърза промяна на формата е станала възможна благодарение на съчетаването на водородни и въглеродно-азотни химични връзки.

Тези връзки притежават динамични свойства, т.е. реагират на външни дразнители, а това допринася за приспособяването им към заобикалящата ги среда.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили