Учение: Два кораба се блъснаха край Русе, неутрализираха нефтения разлив

0

Симулация на сблъсък между два кораба и на реакция при нефтен разлив в река Дунав беше разиграна днес в рамките на съвместното учение „Дунав 2024“.

В него се включиха представители на повече от десет институции. Акцията се организира под ръководството на областния управител Драгомир Драганов в акваторията на пристанищен терминал „Русе-Запад“. По време на учението се състоя и симулация на евакуация на пострадал с оказване на медицинска помощ.

„Имайки предвид военните действия в Украйна, голяма част от горивата се транспортират по река Дунав. Правим учението, за да предотвратим евентуални бъдещи инциденти и да имаме опита, да се поучим и от грешките, които могат да се допуснат, за да ограничим замърсяване на реката. Ангажирали сме всички институции, включително и фирми от Варна, които са специализирани в тези операции и могат да окажат съдействие“, каза Драганов.

Капитан Камен Иванов – началник на отдел „Аварийно-спасителна дейност – река Дунав“ към Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, обясни, че симулацията е на сериозен разлив, който, за щастие, в реката все още не се е случвал. „Това не означава, че не трябва бъдем проактивни и да симулираме такъв тип инциденти“, коментира той. „При по-малки инциденти, които се случват да не кажа често, но например на два-три месеца веднъж, става дума за сблъскване на кораби, но не и за разливи, институциите реагират веднага“, каза още капитан Иванов.

Той обясни, че в РИС-центъра в Русе има дежурни денонощно, като при настъпване на какъвто и да е инцидент с кораб, когато капитанът подаде сигнал, дежурните го приемат и в рамките на между три и пет минути институциите като „Речен надзор-Русе“ към Агенция „Морска администрация“ и Флавна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ са запознати със случая, анализират го и предприемат съответните адекватни действия.

Капитан Иванов посочи още, че последният инцидент между кораби в българската част на река Дунав е бил в нощта срещу 8 март тази година.

„На същото място, където днес правим симулацията, тогава се сблъскаха два кораба в тъмната част на денонощието. За щастие, разлив нямаше. Единият кораб пренасяше тор, а другият – нафта. Не се получи разлив, тъй като и корабите са защитени – имат двойни бордове, двойни дъна. По закон не може всеки кораб да пренася гориво“, поясни капитанът.

По думите му при инцидента се е получила пробойна в един от корабите и нахлуване на вода. В рамките на минути информацията за ситуацията е била разпространена към компетентните органи. Екипи са достигнали до кораба, като са били предприети необходимите мерки плавателният съд да не потъне.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук