Ученици ще готвят по автентични рецепти от началото на миналия век

0
Двама русенци

Ученици от професионалната гимназия по туризъм в Русе ще приготвят ястия по автентични рецепти от началото на миналия век.

Това съобщиха от общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, която финансира проекта „Мултикултурният привкус на русенската регионална кухня“, подготвен от учебното заведение.

В инициативата са ангажирани 20 ученици от гимназията, както и техните преподаватели. Проектът е свързан с издирването на автентични рецепти от края на 19-ти и началото на 20-ти век, характерни за русенската регионална кухня и за отделните националности, населяващи района.

От стари тетрадки, предоставени от Държавния архив в Русе, са подбрани инструкции за приготвянето на общо 12 ястия – по три, характерни за всяка регионална кухня – арменска (торта „Алказар“, пълнени чушки с пиле, постни зелеви сарми), еврейска (баница с месо, „Касуела“, кюфтета от праз с месо), турска (ичли кюфте, баклава, саган-долма) и българска (шаран, пълнен с орехи, свинско вретено и тиквеник).

Ястията ще бъдат приготвени на утре, 11 ноември. Ще участват ученици, представител на съответния етнос и професионални готвачи. В края на деня всички ястия ще бъдат представени на кулинарна изложба.

По проекта ще бъдат отпечатани и готварски книги със събраните рецепти, които ще бъдат предоставени на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ и на читалищата в община Русе.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили