Учениците в четири области – присъствено, в останалите части от страната – с ограничения

0

Всички ученици в четири области от понеделник ще са присъствено на училище, за връстниците останалите части от страната има ограничения.

Присъствено ще започнат втория учебен срок в понеделник учат всички ученици областите Разград, Силистра, Търговище и Шумен. Те ще влязат в клас след изследване за COVID-19 с познатите вече щадящи тестове с проба от слюнка. Без тестване могат да са на училище притежателите на „зелен сертификат“ – документ за ваксиниране, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

В цялата страна при същите условия – тестване или „зелен сертификат“, продължава присъственото обучение на децата от началните класове – от 1-ви до 4-ти.

В областите Бургас и Стара Загора всички ученици от 5-и до 12-и клас ще имат занятия в електронна среда през следващата седмица. В останалите 22 области вторият срок ще започне онлайн за отделни випуски от прогимназиалния и гимназиалния етап. В областите Добрич, Кърджали и Хасково някои класове ще учат от вкъщи само в отделни общини. Останалите ще се в клас.

Режимът на обучение – присъствено или от разстояние, се определя на локално равнище със заповед на Регионалната здравна инспекция. Министерството на образованието и науката издава заповеди за организация на занятията в електронна среда там, където присъственото обучение е временно прекратено от здравните власти.

Каква форма на обучение ще има в различните области от страната можете да видите ТУК.

Според националния план за справяне с пандемията едни и същи ученици не могат да учат онлайн повече от една седмица без прекъсване.

Дали частичното обучение от разстояние в повечето области в страната ще продължи и след 13 февруари т.г., ще се решава от РЗИ на локално равнище според епидемичната ситуация и заетостта на интензивните болнични легла.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили