УМБАЛ „Медика Русе“ с отличия за лечение на инсулт

0

Две „платинени“ и едно „златно“ отличие получи Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Медика Русе“ от Европейската организация за лечение на инсулти – ESO за дейността си през 2021 г.

Лечебното заведение е на второ място в страната по приложение на метода венозна тромболиза, който намалява значимо инвалидността и увеличава шанса за пълно възстановяване на пациентите, след прекаран мозъчен инфаркт.

В „Медика Русе“ за 2021 г. методът е приложен на 18 % от пациентите с исхемичен мозъчен инсулт, хоспитализирани в рамките на 4 часа, след инцидента. Това нарежда болницата на второ място в страната по прилагане на съвременното лечение на това тежко състояние. На регионално ниво за 2021 г. в Русенска област 93 % от венозните тромболизи са приложени в УМБАЛ „Медика Русе“.

С цел подобряване на лечението при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт, в УМБАЛ „Медика Русе“ е изградена специална организация. Изработен е алгоритъм за прием на пациентите в отделението по Спешна медицина на болницата, който скъсява времето „от врата до игла“ на по-малко от 60 минути. Всички невролози вземат участие в периодично провеждащи се обучения за лечение на заболяването в България и чужбина.

Мозъчният инфаркт остава едно от най-животозастрашаващите и водещи до необратими увреждания заболявания. В повечето случаи, без прилагане на навременно лечение, пациентите стигат до тежка инвалидизация, която значително влошава качеството им на живот, както на тях, така и на техните близки. В тази връзка началникът на отделение по Нервни болести на УМБАЛ „Медика Русе“ – д-р Росица Кръстева напомня: „Бързата реакция е от изключителна важност. Методът венозна тромболиза се прилага в рамките на терапевтичен прозорец от 4 часа и половина от началото на симптомите. При симптоми на инсулт (изкривяване на лицето; слабост в едната ръка и невъзможност двете ръце да бъдат симетрично вдигнати; нарушение в речта), веднага се насочете към лечебно заведение, което е в готовност да приложи съвременното лечение. Изключително неправилно е и крие сериозни рискове, пациентите да имат очакване, че могат да получат адекватно лечение на инсулт в домашни условия. Наскоро имах такъв случай, в който настояваха за домашно посещение на жена с получен преди 3 часа инсулт. Освен, че съвременното лечение не може да бъде приложено извън лечебно заведение, там няма как да бъде извършена и самата диагностика (скенер, лабораторни изследвания и др.), чрез които да се уточни причината за състоянието. Хората не трябва да се страхуват да отидат до болницата.“

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили