Уникален за България апарат ще установява миризмите в Русе

0
Уникален за България апарат

Уникален за България апарат ще установява концентрацията на миризмите във въздуха на Русе. Апаратът, който е монтиран в измервателната станция на РИОСВ в кв. „Възраждане“, до руското консулство, беше представен днес от министъра на околната среда и водите Нено Димов, в присъствието на областния управител Галин Григоров, депутата Искрен Веселинов и директора на РИОСВ в Русе инж. Любомир Атанасов. По думите му, той е предоставен от италианска фирма и ще ползват безплатно в продължение на 6 месеца.
Апаратурата мери миризми, като може да бъде активизирана чрез СМС и взема в рамките на 5 минути проба, която после ще бъде отнесена за анализ в Италия. Пробите се набират в два различни контейнера. Единият ще се изпраща в лаборатория в Италия, където органолептично ще се определят миризмите, а вторият – в друга лаборатория, където ще се прави химичен анализ. Те трябва да покажат съществуването на миризми във въздуха и от какъв вид са те. Резултатите ще са готови до 30 часа, поясни министърът.
„Това е част от мерките, които вземаме за чистотата на атмосферния въздух“, допълни министър Димов. По думите му, станцията на ул. „Ниш“ била избрана, тъй като от този район има най-голям брой постъпили сигнали. Ако уредът заработи, ще бъдат направени промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които да бъдат дадени права на местните власти да определят възможности и за санкциониране на установени чрез подобен вид апаратура замърсители, допълни Нено Димов. Тестването на уреда тръгва от Русе, защото това е едно от няколкото места в България, в които има сериозни оплаквания от миризми през последните години.