Уникални скъпоценни камъни гостуват в Двореца в Балчик

0
уникални скъпоценни

Специално подбрана колекция от уникални скъпоценни и декоративни камъни гостува в културен център „Двореца” в Балчик. За първи път публиката може да види и нефритена тока, открита при разкопките на нос Калиакра.

Изложбата под надслов „Съкровищата на Земята“ е подредена в галерия „Тунела”. Сред тях са единственият по големина ювелирен диаспор, турмалин с изключително рядък електриков синьо-зелен цвят. Измежду най-скъпите образци са още топази с много високо качество и концит. Те са част от фондовете на Националния музей „Земята и хората” и досега са напускали постоянната му експозиция само веднъж.

„Направихме изключение от това правило и изложихме едни от най-хубавите експонати от постоянната експозиция на музея „Земята и хората“, каза директорът на НМ „Земята и хората” Чавдар Начев.

Сред изложените „аристократи на минералното царство” са диамант, рубин, сапфир, берил, топаз, аметист и кварц. Най-голямо внимание обаче предизвиква диаспорът, добит от малко, несъществуващо вече находище.

Интересен е и начинът, по който е придобит камъкът, чиято стойност непрекъснато расте, не само защото мери ръст с диамантите по ценност, но най-вече, защото е в естествения си вид.

Особен акцент в експозицията е нефритена катарама, открита от екип на доц. д-р Бони Петрунова при археологическите работи на некропол от XIV век на нос Калиакра, която се показва за първи път пред публика.

„Бяхме изумени, тъй като никога досега не бяхме намирали подобно нещо! Освен това се оказа, че такива украси за колан никога не са намирани в българските земи от този период (XIII – XIV век)“, сподели директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова.

В експозицията са включени 3 витрини. „Декоративни камъни”, която представя минерали, използвани за различни бижута и изделия – малахит, лазурит, родонит, тюркоаз, нефрит, кехлибар и уникалния чароит. „Природно изкуство” – самородни образувания, изваяни от природата преди милиони години и представителна колекция „Ахати от България”.