Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия

0
Урсула фон дер Лайен е новият председател

Урсула фон дер Лайен е новият председател на Европейската комисия. „За“ нейната кандидатура гласуваха 383 евродепутати, 327 бяха против. Досегашният военен министър на Германия ще бъде първата жена, оглавила Европейската комисия.

Номинацията на Урсула фон дер Лайен дойде след няколко дни на инфарктни преговори в Брюксел, а резултатите разкриват един остро разделен Европарламент.

След като държавните и правителствени ръководители не успяха да се договорят за няколко други компромисни сделки, изненадващо се обединиха около 60-годишната майка на седем деца. Поддръжник е на силните евроатлантически отношения и е признавала необходимостта от по-големи разходи за отбрана в Германия. На международната сцена защитава дипломацията и многостранния подход.

Урсула фон дер Лайен е лоялна към Ангела Меркел и винаги е стояла като нейна здрава опора – както в правителството, така и в партията. Мнозина дори я смятаха за възможна наследничка на канцлерката. Любопитна подробност е, че кандидатурата й бе предложена от френския президент Макрон.

Фон дер Лайен обеща справедлива минимална заплата за работниците в Европейския съюз и по-високи данъци за технологичните гиганти. За да се хареса на зелените, германката каза, че ще работи въглеродните емисии на ЕС да бъдат съкратени до 2030 г. не с 40 процента спрямо 1990 г., както предвиждат досегашните планове, а с 55 процента.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал