Условна присъда за бивш зам.-министър, убил двама на пътя

0

Върховният касационен съд е намалил присъдата на Красимир Катев, бивш зам.-министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски от ефективна (3 години и 6 месеца затвор при първоначален общ режим) на условна, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.  Окончателното решение е за условно наказание от 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок. ВКС е оставил в сила останалата част от решението на Апелативния съд във Варна за лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 6 години.

Катев бе подсъдим за причиняване на смърт по непредпазливост в катастрофа от 22 август 2012 г. край Балчик. Според обвинението той е нарушил правилата за движение, с висока скорост навлязъл с колата си в насрещната лента и последвал почти челен удар с движещ се в нея автомобил. В резултат е починал неправоспособният водач на автомобила, а по-късно и неговият спътник, като от прокуратурата посочват, че и двамата са били без предпазни колани.

Първоначално окръжният съд в Добрич оправда Катев. След това апелативният съд във Варна върна делото и тогава процесът завърши с осъдителна присъда.