Установиха цвета на екзопланета, подобна на земята

1

Планета с кобалтово син цвят, напомнящ този на Земята, бе наблюдавана в космоса с помощта на космическия телескоп „Хъбъл“.
Приликите обаче свършват тук – екзопланетата HD 189733b, която се намира на 63 светлинни години от Земята, в съзвездието Малка лисица, е газообразен гигант. Тя орбитира много близо до своята звезда и е необитаема.

Атмосферата й е много гореща, като температурите надхвърлят 1000 градуса Целзий. Там духат ветрове със скорост 7000 км/ч, се казва в комюнике на Европейската космическа агенция. HD 189733b е сред най-близките до Земята екзопланети, които могат да се наблюдават, когато минават пред своята звезда. Тогава те оставят своя „подпис“ в излъчената от нея светлина, който може да бъде анализиран с помощта на спектрографи.
HD 189733b бе изследвана от „Хъбъл“ и други телескопи. За пръв път обаче с помощта на „Хъбъл“ екип под ръководството на Фредерик Понт от университета на Ексетър, Великобритания, успя да определи цвета на планета извън Слънчевата система. За целта астрономите изследвали албедото на HD 189733b, т.е. количеството светлина, отразена от повърхността й.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

1 коментар

  1. МНОГО ГЛУПОСТИ ПУБЛИКУВАТЕ ТУК, КАК Я ИЗМЕРИХА ТАЗИ СКОРОСТ ТИЯ КАВАЛИ БЕ БРАТО?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук