Утре е „малката матура“ по БЕЛ след VII клас, кои са новостите?

0
555
Отпадат два от изпитите

Утре, 17 юни, е национално външно оценяване – „малката матура“ по български език и литература след VII клас.

По информация от пресцентъра на Министерството на образованието и науката изпитният вариант ще бъде изтеглен в 7.00 часа в зала 5 на Министерството от журналист. Изпитът за седмокласниците започва в 9.00 часа.

От МОН напомнят, че учениците трябва да заемат местата си най-късно до 8.45 часа, като трябва да носят документ за самоличност – лична ученическа карта или бележник и задължително служебната бележка с входящия номер.

Тъй като тази година за първи път писмените работи на седмокласниците ще бъдат оценявани електронно, то те трябва да пишат с черен химикал.

Единен тест от две части с обща оценка в точки- такъв ще е форматът на изпита тази година. Досега двете части се оценяваха отделно, тъй като отделяха учениците, които се явяваха само на Национално външно оценяване, от тези, които кандидатстваха и в гимназиите след VII клас.

Какви са промените в изпита след VII клас?

Първата част от изпита по български език и литература ще е тест от 18 въпроса с избираем отговор, 6 въпроса със свободен отговор и един въпрос с разширен свободен отговор или развиване на теза. Времетраенето е 60 минути. Между първата и втората част няма почивка.

Учениците ще могат да напускат стаята, едва след като са минали първите 60 минути от изпита и след като първата част от техния изпит е запечатана в плик.

Втората част от единния изпит ще бъде преразказ с дидактическа задача.

Времето тук е час и половина. Тази година в теста литературните въпроси ще са само върху авторите от VII клас. Нов автор е Добри Чинтулов. Въпросите по български език ще са върху материала от V, VI и VII клас. На теста вече ще се получават общи точки от двете части като максимумът е 100 точки. Те не се превръщат в оценки, а директно участват в балообразуването.