Корнелия Нинова оттегли оставката си, лобита искали да овладеят БСП

0
112
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова обяви, че няма да подава оставка като лидер на БСП, както беше заявила след загубата на евроизборите. Това стана ясно в началото на конгреса на партията, който по устав трябваше да я потвърди.

Според нея различни политически и икономически лобита са задвижили интересите си за овладяване на БСП и за поставяне начело на нов председател.

„Още не съм умряла и освен това наследството не е открито. Чакайте, не бързайте, ще имате възможност, но не сега, не веднага и не тук на този конгрес”, каза Нинова пред съпартийците си. Тя пое цялата отговорност за резултатите от евровота.

“За две седмици видях как всички пороци на прехода, на бизнес интереси, на подмяна, на натиска и парите, срещу които се борим в държавата, мощно нахлуха в БСП”, каза още Нинова.

След изказването на Нинова последваха бурни аплодисменти от делегатите на конгреса, а Нинова обяви, че ги приема за вот на доверие. Последва и гласуване точката за потвърждаване на оставката й да отпадне от дневния ред – за бяха 535 “за” социалисти, 27 гласуваха “против”, а 11 се въздържаха. Предстои конгресът да стартира кампания за пряк избор на лидер, но той да се проведе с отчетно-изборната кампания в партията идната пролет, когато изтича мандатът на Нинова.