Уволняват шефа на Агенцията по храните Йордан Войнов

0
йордан войнов
Шеф ан агенция по безопасност на храните Йордан Войнов

Райков напомни, че Войнов е подписал скандално известния договор за санитарния контрол по границите ни. Договорът беше подписан на 12 март, ден преди встъпването в длъжност на членовете на служебното правителство.
Премиерът уточни, че е препоръчал настоятелно на министъра на земеделието освобождаването на Йордан Войнов, защото шефът на БАБХ е подписал договор, който е „абсолютно неприемлив“.

За злоупотребата сигнализира бившият депутат от „Коалиция за България“ Румен Петков. На пресконференция Петков предостави фактура, в която става ясно, че частната фирма „Пи Еф Си” ЕООД е упълномощена да взема такса за дезинфекция по 20 лв. на всяко превозно средство, а стойността на услугата за това, че се събират пари, е 10 лв.

Договорът касае събиране на такса „Дезинфекция“ на ГКПП Капитан Андреево и ГКПП Лесово. На 4 април от Агенцията по храните обявиха, че прекратяват договора заради „големия обществен интерес“.
Дни по-късни обаче по разпореждане на главния прокурор Софийска градска прокуратура се сезира по повод публикации в медиите относно сключен договор между Българската агенция по безопасност на храните и фирма „Пи Еф Си“ ЕООД. Възложена е проверка с оглед данни за извършено престъпление, по чл. 219 (безстопанственост) и чл.220 НК (сключване на неизгодна сделка).

Направихме препоръка този договор да бъде прекратен, напомни премиерът. За нас е от основно значение на първо място защо, как е сключен този договор, който е предмет на проучване от страна на прокуратурата, заяви Райков. По настояване на премиера Войнов е бил в отпуск заради проверката. Сега обаче Райков смята, че той следва да бъде освободен.
Малко след изявлението на Райков Йордан Войнов обяви, че депозира оставката си. „Разбрахме се с министъра на земеделието и храните проф. Иван Станков, така че си депозирам оставката днес. Няма проблеми. Аз още в самото начало заявих, че си подавам оставката. Те тогава препоръчаха да изляза в отпуск, така че няма никакъв проблем”, коментира Войнов пред „Фокус“.

По-рано премиерът Райков изрази и оптимизъм за строителството на магистралите „Тракия“ и „Струма“. Магистрала „Тракия“ се строи, донякъде сме по-оптимисти, отколкото бяхме преди известно време след първата проверка. Смятаме, че летният сезон е изключително реалистичен срок за реализация на този проект, каза той.

По думите му не е изключено строителството на лот 2 на магистрала „Струма“ да започне още в първите дни на юни. Източник dnes.bg.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук