Вода от Варна ще спасява Бургас

0

Водни количества от яз. „Камчия“, които в момента отиват към Варна, ще бъдат пренасочени към Бургас, за да се избегне криза в южния морски град. Това стана ясно след среща на екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро с местната власт. За целта спешно трябва да се и връзки с два напоителни язовира в региона – „Ахелой“ и „Порой“. Според Димитров там ще се „резервира“ вода, която трябва да се използва при нужда. Двата водоема трябва да бъдат свързани с деривацията „Китка“, която отива към Варна.

Предстоят водна криза и бунтове, обяви Ревизоро

„Проблемът с водната криза в Бургас ще бъде решен. Криза няма да има. Образно казано, Варна ще се лиши от водата на язовир „Камчия“, за да прояви солидарност към Бургас“, обясни Димитров.

В опит да се ускорят ремонтите на „Ахелой“ и „Порой“ собствеността им ще бъде прехвърлена от земеделското към министерството на регионалното развитие. Освен това Димитров предлага да се обяви бедствено положение в областта. Това е записано и в месечния график за водоползване, който екоминистерството изготвя. В него е записано, че двата язовира трябва да се ремонтират спешно, а в „Камчия“ има вода до май месец.

Язовирите в Русенско – в добро състояние

Обявяването на бедствено положение на практика ще позволи да се избегнат част от процедурите по Закона за обществените при предстоящите ремонти. Това повдига и въпроса за прозрачността и начина, по който ще бъдат харчени предвидените 60 млн. лв.