В Черешово празнуват Дядовден

0
Дядовден празнуват

Сред 3-годишно прекъсване заради пандемията от Ковид 19 утре, 22 януали, мъжете от русенското село Черешово отново ще отбележат Уникалния за България празвик Дядовден.

Както повелява традицията, веселието ще започне с шествие в 11.00 часа в центъ2121ра на селото, предвождано от музиканти. После ще бъде избран „Дядо на селото”, който ще бъде окъпан за здраве на селската чешма. Най-вероятно това ще бъде отново Марин Ангелов.

Единственият по рода си у нас местен празник преминава под мотото: “Каквото дядо знае, баба не го знае”. Традицията тук продължава вече над 50 години.

Идеята принадлежи на жителите на Черешово Дамян Хаджийски и Милчо Станчев. Навремето, докато си пиели кротко в кръчмата на женския празник, те решили, че не е честно само бабите да се забавляват и измислили мъжкия Дядовден. Направили го, за да „отмъстят“ на жените, които на Бабинден ги карали да си събуват гащите или да се откупуват с някоя пара.

Според ритуала „Дядото“ се довежда с каручка, теглена от магаре, до центъра на Черешово, където на селската чешма следва ритуално къпане. След изкъпването на мегдана се извива хоро.

През последните няколко години в честването на Дядовден вече участват и жените. Важна тук е и традицията за издръжливост на пиене, която върви ръка за ръка с Дядовден. За да проверят силите си, мъжете трябва да изрекат скоропоговорката „Сухо шише се суши на шосе“. Ако успеят да я кажат три пъти един след друг, без да сбъркат, значи са истински юнаци.

 

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук