В Китай посрещат Земния глиган, годината ще е изпълнена с късмет!

0
96
годината на Земния глиган

В Китай днес посрещат Лунната 4717 г. Тази година тя ще премине по знака на Земния глиган. Годината ще продължи по-малко от 12 месеца, тъй като според традиционната система за изчисления, използвана в Китай, годината се определя от периода на смяна на лунните фази. Следващата Нова година по лунния календар ще е на 25 януари 2020 г.

Новогодишните празненства традиционно започват на първия ден от месеца и продължават до петнадесетия, когато луната е най-ярка. Някои хора в Китай излизат за цели седмици в отпуска, за да се подготвят за пищните тържества по случай Чун Дзие. Според китайския зодиак, годината на Земния глиган ще е изпълнена с късмет!

Празникът не се чества само в Китай, а и в цяла югоизточна Азия. Жителите на Корея, Виетнам, Япония и много други държави празнуват Лунната нова година всеки януари и февруари.

Според една легенда, в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да отпразнуват Чун Дзие.

Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели.

След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определено животно, да притежава някои от чертите на неговия характер.

По време на празненствата Чун Дзие китайците обличат червени дрехи и украсяват домовете си със стихове, изписани върху червена хартия. На децата се дават „щастливи пари“, в червени пликове. Червеният цвят символизира огъня, който според китайските вярвания прогонва лошия късмет. Фойерверките по случай Чун Дзие се подготвят в съответствие с древните обичаи. Преди много години китайците палели бамбукови пръчки, защото вярвали, че пращящите пламъци плашат и прогонват злите духове.