В петък режат лентата на интерконектора с Румъния

0
22
В петък

В петък, 11 ноември газовата връзка с Румъния ще заработи, обяви премиерът Бойко Борисов на среща в Рига със сръбския си колега Александър Вучич.

Борисов призова да бъде довършена и връзката между България и Сърбия, защото е стратегически важна и за двете страни, съобщи правителствената пресслужба.

Интерконекторът с Румъния ще е първият, пуснат в експлоатация, след като газовата криза от 2009 г. показа на практика пълната зависимост на България от доставките на руски газ и най-голямата й уязвимост спрямо всички останали държави – членки на ЕС. Тогава с подкрепата на Еврокомисията България си постави цел да си осигури алтернативен маршрут и източници на горивото, което успява да реализира, макар и частично, близо осем години по-късно.

Газовата връзка с Румъния трябваше да бъде готова през 2013 г., но проблеми с трасето под Дунав и смяната на изпълнителя я забавиха. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно.

Тази с Гърция в момента е на етап “пазарен тест” и се очаква да заработи в средата на 2018 г., изостава и връзката със Сърбия.