В Русенския университет принтират елементи на обдишващи апарати (видео)

0
369

Русенският университет се включи в нова инициатива в подкрепа на медиците в борбата срещу COVID 19, съобщиха от висшето училище.

В България се разработват вентилационни/обдишващи апарати с отворен код. Това е първи прототип на механичен вентилационен апарат за обдишване, базиран на open source дизайн.

В Русенски университет “Ангел Кънчев” започна печат на 3D принтер на компонентите за изпълняващите механизми на прототипа на устройството!

 

Първи прототип – механичен вентилационен апарат за обдишване (open source)

Здравейте приятели! Това е нашият първи (и много базов) прототип на механичен вентилационен апарат за обдишване, базиран на open source дизайн. Ние сме група инженери, които търсят начин да помогнат. Ще се радваме да ни подкрепите, като споделите страницата и поканите приятелите си да я последват. Можете да се абонирате и за известия (Like / Follow -> Get Notifications -> Standard), за да получавате всяка нова публикация. Всяка помощ е добре дошла, включете се с идеи и коментари, за да ускорим заедно процеса! Още за идеята: https://www.facebook.com/pg/OpenSourceventilatorBG/about/#siemens #coronavirus #covid2019 #bulgaria #3dprinting #3dprinted #3dprinters #inoxltdКакво постигнахме до момента:Имаме първи работещ прототип с много базова функционалност. Той използва части, които отпечатахме на домашен 3D принтер, за да валидираме посоката, в която работим. За да можем да започнем тестове възможно най-бързо, взехме един shortcut с модул за управление от Siemens България. Това ни позволява да тестваме механиката, без да се налага да чакаме изработка на дискретна схема за управление, която би отнела дни. Отсега се виждат много места, в които концепцията може да се подобри и опрости. Това е и идеята на rapid prototyping като упражнение.Механизмът е далеч от перфектен, изработката също, но определено работещ и база, върху която да се работи следващите дни, преди да сглобим нова версия на прототипа.Обмисляме какви подобрения да нанесем – дебелини на рейки, зъбчатки и т.н. Опитваме се да добавим и натискане от горната страна, чрез още едно рамо, като използваме оста, около която се върти основното рамо. През това време може да започне да се мисли за контрол на подаването на въздух, чрез обратна връзка от налягането, което е от изключителна важност, за да не се нанесат поражения върху белите дробове на пациента. Другият ключов момент е обогатяването на въздуха с кислород, когато работата на белите дробове е вече много затруднена заради пневмонията.

Публикувахте от Covid19: Вентилационен апарат отворен код/Ventilation apparatus open source в Понеделник, 23 март 2020 г.