В с. Ясеновец са направени едва 39 проби за коронавирус, има 4 нови случая

0
402

Четири нови случая на коронавирус в разградското село Ясеновец. А направените проби в доскоро блокираното населено място, определяно като огнище заради бум от заразени, са едва 39. Припомняме, че карантината бе отменена едва на 10-тия ден, тъй като положителни резултати нямаше.

Едва дни след падането на блокадата в болница са две жени. Едната е на 77 години и е в тежко състояние на командно дишане. Жената не е от семействата, които бяха заразени, нито нейните близки са били в чужбина. От РЗИ не могат да установят как тя е била заразена.

Заради неизвестния нулев пациент при новите случаи, хората в селото са притеснени и настояват да им бъдат направени проби. Страх ги е, че има болни, а никой не знае за тях и ако заразят други хора, може отново да затворят селото.

„Цялото село сега тука да слагат бетони…народът се обърка, защото няма откъде да изкарат хляб“, „Така някой път температура имам, главата ме боли“, споделят жители на селото.

16 от общо 39 проби са на абитуриентите в селото. Останалите са на общинския персонал, педагозите и контактните лица.

От Областна администрация обясниха, че за момента селото няма отново да бъде поставяно под карантина.

„Нямаме мотиви за това. Така че по преценка на РЗИ, ако се случи нещо, но нямаме такива условия към момента“.

Потърсихме РЗИ за коментар защо на фона на 2700 души население са взети едва 39 проби и какви са критериите са определяне на техния брой. Оттам обаче отговор няма.