В СУ „Васил Левски“ посрещнаха китайската Нова година

0

С богата културна програма в „Канев център“ на Русенския университет беше отбелязано настъпването на китайската Нова година.

Организатори на тържеството бяха СУ „Васил Левски“ – единственото училище в региона, в което се изучава китайски език и Институт „Конфуций“ – Велико Търново.

Понастоящем в училището се обучават близо 1500 ученици, като в общо 16 паралелки от 1 до 12 клас се преподава китайски език. Данните на ръководството на училището сочат, че интересът към изучаването на китайски нараства непрекъснато. Поводът е може би и в това, че ученици от СУ „Васил Левски“ редовно участват в националното състезание „Китайски езиков мост“, което дава право на класиралите се на първите три места за краткосрочно обучение в китайски университет. Към момента учителите по китайски в училището са трима, като дейността им се подпомага от две доброволки от Китай. По думите на директора на Институт „Конфуций“ доц. Искра Мандова, ежегодно училището има право на финансиране за закупуване на книги в размер на приблизително 15 000 юана. Сумата се равнява на около 4000 лева.

Поздравления към организаторите на интересното и пъстро събитие бяха отправени от името на областния управител Анатоли Станев и заместник-кметът по хуманитарни дейности на Русе Енчо Енчев.

Празникът бе съпроводен от работилници във фоайето на Канев център. Ученици заедно с преподавателки от Китай рисуваха на желаещите татуировки с имената им, изписани с йероглифи, показваха как се държат клечки за храна и други традиционни източни занимания.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук