Вадим лична карта и по интернет

0
15

Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова след правителственото заседание вчера, на които кабинетът одобри новата система за издаване на лични документи.
Тя предвижда издаването на документите да става централизирано. След като са готови, документите ще се доставят до човека, на когото са издадени. Това ще може да става както лично до него, така и до гише в населеното място, на което да си получи документите. Ще бъдат направени 29 централизирани пункта за доставка на личните документи, на които ще могат да се получават готовите лични карти и паспорти. Те ще са част от планираното от Бъчварова Държавно предприятие “Център за предоставяне на услуги”, в което ще се прехвърлят досегашните паспортни служби на МВР.
Новите лични карти ще са с безконтактен чип в тях, в който ще е записана електронна идентификация на всеки българин, каза още Бъчварова. Тя ще служи както за работа с електронното правителство, така и за преминаване на гранични пунктове, без да се налага сегашната физическа проверка на документите.