Ваксинацията на учители в Бургас се отлага

0
Костадин Ангелов

Втората фаза на ваксинацията срещу коронавирус в Бургас ще се отложи. Това стана ясно след посещение на здравния министър Костадин Ангелов. По план тази седмица трябваше да започне имунизация на учители и хора в социални домове. В понеделник обаче се разбра, че България получава двойно по-малка от очакваното пратка от ваксината на „Пфайзер“. Затова доставените дози ще се използват за довършване на ваксинацията на хората от първа линия, тъй като всички трябва да получат втора инжекция.

България получи намалена доставка ваксини, на дъното сме по имунизация

„Създадена е необходимата организация. Имахме идея да стартира тази седмица, но заради намаления брой ваксини от доставката, вероятно ще се отложи с известно време“, заяви министърът, но не се ангажира с конкретни срокове. Дали този сценарий ще се повтори и в останалата част от страната засега не е ясно.

Иначе здравният министър, който в понеделник получи втората доза от ваксината, отчете, че желаещите за имунизация сред учителите се увеличавали. Според него около 30% от педагозите в бургаско искали да се ваксинират.

Започна втората фаза на имунизация срещу коронавирус (видео)

„Няма да спре ваксинирането на желаещите, до момента, в който фазата е приключила. Хубавото е, че имаме достатъчно ваксини за всички български граждани без притеснение, че те няма да стигнат“, каза той.

Бъди свободен