Ваксинирането срещу коронавирус ще е в пет фази

0
Костадин Ангелов

Ваксинирането срещу коронавирус у нас ще се проведе в пет фази, съобщи здравният министър Костадин Ангелов. За целта страната ще бъде разделена на шест региона. Стъпките са разписани в националния план за ваксиниране, който бе приет от правителството. Целият план може да се види тук.

В първата фаза ще се ваксинират лекари, медицински сестри, санитари, зъболекари, фармацевти и помощен персонал. В тази първа група са включени около 243 хил. души.

На второ място са потребители и персонал на социални институции, педагози и персонал на ферми за норки. Последните са включени, тъй като се смята, че са особено рискови, защото животните разпространяват заразата.

Първите партиди от ваксината отиват в София и Бургас

Третата фаза ще включва имунизиране на служители, поддържащи функционирането на основни за обществения живот дейности като например ВиК и електроразпределителни дружества.

В четвърта група са възрастните хора на и над 65 годишна възраст. Техният брой е най-голям – около 1,8 млн. души. Тук са включени допълнително и около 400 хил. души на възраст между 45 и 65 години. Те са предимно с придружаващи заболявания, поради което са рискови.

Петата фаза включва различни групи от населението, които се определят като рискови заради начина си на живот.

Минимум 2 дози ваксина срещу Covid-19, не липсват и странични ефекти

Ваксинирането срещу коронавирус ще бъде безплатно и доброволно, заяви за пореден път здравният министър. Властите смятат да проведат информационна кампания за ползите от ваксинирането става ясно от плана.

„От ключово значение е отправянето на ясни послания към различните групи на обществото за значението и ползите от ваксинацията, за формиране както на индивидуален, така и на колективен имунитет, който ще предпази и групите от населението,които не могат да бъдат ваксинирани поради придружаващи заболявания или медицински противопоказания. Прозрачността на комуникационната кампания и общуването със значими социални групище спомогне за елиминиране разпространението на подвеждаща информация, фалшиви новини и конспиративни теории по отношение на ваксините срещу Covid-19“, пише в документа.

Наложеният преди седмица локдаун започва да дава резултат, твърдят още здравните власти. За първи път от няколко седмици заболевамостта у нас е спаднала под 600 случая на всеки 100 хил. души, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че Кърджали е първата област, която излиза от „червената зона“ с висока заболеваемост.

Направление за PCR тест – и след положителен резултат от бърз антигенен

„Виждаме първите признаци на промяна на тенденцията, които се надяваме другата седмица вече да се утвърдят и да покажат значимостта на мерките, които бяха взети“, заяви той.